Ετοιμαστειτε... Η παρασταση αρχιζει και παλι...

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ θεατρική παράσταση που να κλαίτε και να γελάτε την ίδια στιγμή; Αν ναι καιρός είναι να ξαναζήσετε μεγαλεία τέτοια , ενώ αν όχι ήρθε η στιγμή να τα δείτε δωρεάν από τον καναπέ σας, με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού! Γυρνάτε το κανάλι σας στις ειδήσεις και αφιερώνεστε απόλυτα στα λεγόμενα του καθενός! Είναι πράγματι μοναδική εμπειρία... Εκεί που νιώθεις ότι θες να την κλείσεις απ' τα νεύρα σου, σε πιάνει ένα σπαστικό γέλιο και μάταια προσπαθείς να το συγκρατήσεις! 5 μέρες τώρα φτάσαμε στο αποκορύφωμα της θεατρικής μας παράστασης με την αναμονή ενός ηγέτη, ενός πρωθυπουργού που θα οδηγήσει τη χώρα στην ταράτσα ή στο απόλυτο υπόγειο... Είναι λες και βρίσκονται οι "εκπρόσωποι" του λαού σε ένα ασανσέρ κι ενώ είναι ήδη πατημένο το -1 εκείνο μένει καθηλωμένο στον ημιώροφο... Έχει ακόμα κι εκείνο λιγοστή συνείδηση, φαίνεται! Πάντως, ο καθένας για να μαζέψει τα δικά του σάπια που άφησε, τρέχουν δεξιά και αριστερά σαν τον πολυαγαπημένο μας Βέγγο, κουβαλώντας πάντα , όμως, την καρέκλα τους, για να μην τη χάσουν.

Και φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι πώς θα τα γράφουν όλα αυτά οι κριτικοί του μέλλοντος. Θα μιλούν άραγε για ανόητα θεατρικά σενάρια ή για μια γελοία πλέον παράσταση, που παρά την αντίρρηση του κόσμου συνεχίζει να παίζει ανεπηρέαστη; Με 300 πρωταγωνιστές και πλείστους ακόμα κομπάρσους, που παρά τα τόσα χρόνια συνεργασίας στο σανίδι δεν έχουν επιτύχει το πιο απλό, την αμυδρή συνεννόηση μεταξύ τους εις όφελος των θεατών... Με αποτέλεσμα να χάνουν ατάκες ή να κρύβουν αλήθειες σεναρίου, να "τρώγονται" για το ποιος θα πει την επόμενη λέξη, ποιος θα δράσει την επόμενη σκηνή, ποιος θα γίνει με λίγα λόγια "Ο επόμενος χαλίφης στη θέση του Χαλίφη".... Αυτό μονάχα τους αρκεί και με το δεδομένο του "Μια ζωή την έχω" δρουν ατομικά χωρίς να νοιάζονται αν οι θεατές αισθάνονται άνετα στις καρέκλες τους, αν τους αρέσει ή αν φεύγουν σιγά σιγά απ' το κακοστημένο αυτό σκηνικό... Σκηνικό και όχι θέατρο... Γιατί είναι και τυχεροί να παίζουν σε ένα απ' τα πιο πολύτιμα θέατρα του κόσμου, ένα απ' τα πιο όμορφα και κερδοφόρα, που όλοι οι άλλοι θίασοι στηρίζονται πάνω του πολιτισμικά και τώρα κατήντησε το δύσμοιρο αραχνιασμένο και σκονισμένο. Κι όμως κάτω από το στρώμα σκόνης κρύβεται μια λάμψη ανυπλέρβλητη και αναλλοίωτη απ' του χρόνου το διάβα, που απλά περιμένει τον κατάλληλο να την ανακαλύψει, να την αναζωπυρώσει και να αποτελέσει και πάλι πρότυπο στους άλλους κόσμους εκεί έξω... Περιμένει , ακόμα, και θα περιμένει πάντα με τη λάμψη αναλλοίωτη μέσα της το σωστό άτομο...
 Μα δε σας είπα όμως το τωρινό πρόγραμμα του θεάτρου... Μα φυσικά έχει αρχίσει ήδη... Εσείς ποιό φαντάζεστε; Αυτό ακριβώς. Η Πηνελόπη και οι μυριάδες (κι όχι 108- πολλαπλασιάζονται) μνηστήρες!
Πρωταγωνιστούν :
Πηνελόπη=  θέατρο Ελλάδα
μνηστήρες= οι πασίγνωστοι γελωτοποιοί μας
Τιμή εισόδου= Ό,τι έχετε και δεν έχετε
Μέρες παράστασης= Αναρίθμητες
Δηλώσεις ενδιαφέροντος δεν χρειάζονται, είστε ήδη μέσα και σας ειδοποιούν εκείνοι για την πληρωμή του εισιτηρίου έτσι κι αλλιώς...

Μα τι άλλα να λέμε τώρα... Σστ, ησυχία, τα φώτα σβήνουν κι η παράσταση ξαναρχίζει. Η επιλογή είναι πλέον δική μας. Ή καθόμαστε αναπαυτικά στις θέσεις και απολαμβάνουμε το μεγαλύτερο στα χρονικά θίασο, ή ας ανεβάσουμε το δικό μας ποιοτικό έργο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

απο 1/12/2010