ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ - Προταση εξαγορας Ε.Τ.Ε ΣΤΗ EUROBANK

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012





Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μια ελληνική παροιμία όποιος έχει το μαχαίρι τρώει το πεπόνι. Για να μην προβεί λοιπόν η Eurobank στη χαρακτηρική Τρικουπική , εθνική πλέον φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" εξαγοράζει τα πεπονάκια της στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πραγματοποιείται έτσι μια τυπική μα και ουσιαστική πρόταση εξαγοράς 
της Ε.Τ.Ε στη Eurobank με ανταλλαγή των μετοχών της πρώτης στη δεύτερη. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα δοθέντα στοιχεία υπάρχει αναλογία 58 Ε.Τ.Ε προς 100 της Eurobank (1,17 ευρώ/ μετοχή)... Αφού επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου μετοχών από την Εθνική Τράπεζα οι νυν μέτοχοι της Ε.Τ.Ε θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο κατά 75 % ενώ οι νυν μέτοχοι της Eurobank κατά 25%.. Και αν αναρωτηθήκατε το όνομα του νέου τραπεζικού σχήματος, όποιος έχει λιλιά έχει και λαλιά, θα επονομαστεί Όμιλος Ε.Τ.Ε!


   Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά το βράδυ της 5 Οκτωβρίου 2012 η Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της Ε.Τ.Ε, δήλωσε: «Η Δημόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη.», ενώ παραθέτουμε αναλυτικά τη γραπτή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Νανόπουλου: «Η δημόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Το Δ.Σ. της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα, την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.»



Αν και μία λατινική παροιμία επισημαίνει Beati possidentes, δηλαδή Μακάριοι οι κατέχοντες, προτιμώ την παραλλαγή του στίχου της  Liza Minnelli, Joel Grey, money makes the world go down... Και ίδωμεν τι έτερον μέλλει γενέσθαι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

απο 1/12/2010