Αμφιπολη: Μια αρχαιολογικη ανακαλυψη ή μια πολιτικη βομβα;

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

                        
         
        

       Αμφίπολη: ένα μέρος, μια ιστορία, χιλιάδες ερμηνείες. Ποιος δεν απόρησε για το μυστικό της, ποιος δεν ασχολήθηκε με τον νεκρό της; Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα παρατηρεί με τα μάτια καθηλωμένα στον επιβλητικό τύμβο τα καινούρια ευρήματα, τις νέες εξελίξεις γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Όσα μυστικά δε θέλησαν να αντικρίσουν το φως της μέρας και κρύβονταν χιλιάδες χρόνια κάτω από τα μάτια μας χαιρετίζουν τον σύγχρονο κόσμο, προκαλώντας αναταραχές. Οι φήμες οργιάζουν, τα ενδεχόμενα πληθαίνουν και το μυστικό είναι μόνο ένα. Ένα μυστικό που προκαλεί ισχυρή σεισμική δόνηση, ακόμα και στο πολιτικό ευρωπαϊκό στερέωμα.  

          Αν σ' αρέσει η παραφιλολογία βρίσκεσαι στο κατάλληλο θέμα προς διερεύνηση. Από την Ρωξάνη μέχρι την Κλεοπάτρα και από τον Αλέξανδρο Δ' μέχρι και τον Μέγα Αλέξανδρο. Ναι καλά ακούσατε. Και κάπως έτσι δημιουργείται ο πολιτικός τυφώνας. Τι γίνεται αν αποκαλυφθεί ότι σε αυτόν τον χώρο όπου βρίσκονται πολλοί τάφοι, όπως επιβεβαιώνουν οι αρχαιολόγοι, ανακαλυπτόταν με DNA των οστών η ταυτοποίηση του μεγάλου αυτού ηγέτη; Ποια τα Σκόπια μετά από αυτό; 

                                 
           Αν η Ελλάδα έχει 100% αγωνία για τον μυστήριο νεκρό τα γειτονικά της Σκόπια έχουν σίγουρα τη διπλάσια. Η Guardian γράφει:  «Ήταν το 2011 όταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι τοποθέτησε ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα που έχουν φιλοτεχνηθεί για τον Μέγα Αλέξανδρο στον κόσμο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πλέον έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας εντολή να τοποθετηθούν σε εξέχουσα θέση σε ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας. Το μνημειώδες οικοδόμημα κοστίζει 500 εκατομμύρια ευρώ και πως θα συμβάλει στην ανύψωση του πνεύματος των συμπατριωτών του, το ένα τρίτο των οποίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι μεταξύ των φτωχότερων ανθρώπων στην Ευρώπη». 
                        
      
        Ένα όνειρο καταρρίπτεται ή ένας πόλεμος ξεκινάει; Το σίγουρο είναι ότι τίποτα από όλα αυτά δεν περνάει απαρατήρητο από την παγκόσμια κοινότητα. Την στιγμή που τα δύο στρατόπεδα βρίσκονταν ήδη σε όξυνση, η αποκάλυψη του ταφικού μνημείου έφτασε τη λίμπιντο στα ύψη. Η Ελλάδα από την πλευρά της προτείνει το όνομα "Άνω Μακεδονία" χωρίς θετική ανταπόκριση από τη γειτονική χώρα, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε αυτό. Και κάπως έτσι εισβάλουν στο ζήτημα τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία ανακοίνωσαν πως οι απεσταλμένοι από τα δύο κράτη θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. 

          Όποιος και να ταυτοποιηθεί πάντως από τα οστά, που βρέθηκαν, κουβαλάει μαζί του ένα μεγάλο μυστικό, μια καλά κρυμμένη ιστορία, αλλά και από την ταυτότητά του κρέμονται οι τύχες της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Ένα ακόμα λιθαράκι στην παγκόσμια και ελληνική σπουδαία κληρονομιά ή μια ακόμα αφορμή για διαπληκτισμούς και εντάσεις; Ο καιρός θα αποκαλύψει τα θελήματα των Μοιρών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

απο 1/12/2010