Το δαχτυλιδι, η ληκυθος και 75 ακομη

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

                               


            Τι γυρεύουν ένα χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, μια λήκυθος, ένας άξονας χάλκινου άρματος, ένα ειδώλιο ηνιόχου και άλλα 73 αντικείμενα των αρχαιοτάτων χρόνων μέσα σε ένα μουσείο; Αν η απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό είναι για να προστατεύονται και να μαθαίνουμε την κληρονομιά μας πλανάστε πλάνην οικτρά! Σύμφωνα με τα τελευταία θριαμβευτικά κατορθώματα του θιάσου στο θέατρο Ελλάς, τα οιαδήποτε αγαλματίδια και μη, αρχαιολογικά ευρήματα, που όλες οι άλλες χώρες θα επιθυμούσαν διακαώς να έχουν και να βρίσκονται υπό τη δική τους φύλαξη, τοποθετούνται μέσα σε ένα ελληνικό μουσείο, με απώτερο σκοπό να βρεθεί ο κάτοχός τους και να τα παραλάβει.
            Και αν την ώρα που διαβάσατε αυτήν την πρόταση γυρνάτε τα κεφάλια σας αρνητικά προς την άλλη προσκομίζοντας με με διάφορα επίθετα, τότε πώς αλλιώς να δικαιολογήσω τη συνεχή μείωση προσωπικού φυλάκων στα αρχαιοελληνικά  μουσεία της περιφερείας όταν όλοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητα αυτών για τη φύλαξη των εκθεμάτων. Δεν κάνουν βόλτες οι Κόρες κι οι Κούροι μετά τα μεσάνυχτα στους διαδρόμους ούτε φωνάζουν βοήθεια, περιμένοντας να έρθει η κολοκύθα που θα γίνει άμαξα να τους σώσει. Μα ακόμα και για αυτούς που τα αρχαιολογικά αντικείμενα και η ιστορία αυτής της χώρας περνάνε σε δεύτερη μοίρα, ας ληφθεί το θέμα ανθρωπιστικά : όσες λιγότερες θέσεις υπάρχουν για τους φύλακες τόσο περισσότεροι άνεργοι και μπλα μπλα μπλα η συνέχεια έχει γίνει το υποκατάστατο της "halls" αυτόν τον καιρό, οπότε μια περαιτέρω ανάπτυξη του θέματος θα επέφερε τουλάχιστον ανία.
          Και ας γυρίσουμε στο επίμαχο ζήτημα: 77 εκθέματα από την ύστατη αρχαιότητα "κούνησαν το μαντήλι" στις δικές τους προθήκες, καθώς προσγειώνονταν μέσα σε μαύρες σακούλες των επίμαχων αποκτηθέντων τους, την Παρασκευή 17/2/2012. Και όμως ναι είναι πιθανόν από τη στιγμή που φυλάσσονται αντικείμενα μεγάλης αξίας άλλου πολιτισμού να επιθυμήσει κάποιος να τα "συλλέξει". Εκεί μάλλον έγκειται ο προβληματισμός του θιάσου μας. Σκεφτόμενοι οι πολυτάλαντοι ηθοποιίσκοι τη φύλαξη τέτοιων χώρων θεωρούν απίθανο να προβεί σε κλοπή κάποιος, για αυτό και δε μεριμνούν για την καλύτερη φύλαξη, ενώ για τους εαυτούς τους που πιθανολογούν ότι ενδέχεται κάποιος να τους βλάψει τοποθετούν πολυάριθμη φρουρά. Κι όμως κυρίες και κύριοι οι ληστές υπάρχουν, μη βασίζεστε στους ονειροπόλους ηθοποιούς μας που μπορεί να νομίζουν ότι ζούμε στη "χώρα του Ποτέ". Για αυτό αν δείτε έναν άντρα πάνω από το κεφάλι σας τρεις η ώρα το ξημέρωμα και βρίσκεστε μόνοι σας στο σπίτι όχι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Πήτερ Παν.          
         Βασισμένος στην πολυτάλαντη ιστορία της Τίνκερμπελ μιας νεράιδας που διορθώνει τυχόν λάθη και απογοητευμένος από τη μη παρέμβασή της την ώρα της κλοπής των εκθεμάτων, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δηλώνει την παραίτησή του! Και όχι δεν κοιμόταν η καημένη 7:30 η ώρα το πρωί ούτε και ότι δεν μπορούσε ο Πήτερ Παν να τη μεταφέρει, απλά -ξέρω ότι είναι δυσάρεστο στο άκουσμα, το έπαθα και εγώ στα 6 μου με τον Άη Βασίλη- δεν υπάρχει! Και αυτήν την στιγμή θέτουμε παράκληση μετά από αυτή τη γενναία πράξη του Υπουργού μας, το κοινό του θεάτρου να σηκωθεί και να χειροκροτήσει τη θριαμβευτική του έξοδο.
        Κυρίες και Κύριοι μην απογοητεύεστε... Τα κλοπιμαία θα επανέλθουν στις προθήκες τους. Πάντα εκεί κάτω στο κελάρι του θεάτρου μας μπορεί να υπάρξει μια λύση για να τα βρούμε και να αποκαταστήσουμε τη "φήμη" μας έναντι των άλλων θεάτρων ανά τον κόσμο. Και πού ξέρεις εκεί καθώς απολαμβάνεις τη θέση σου και παρακολουθείς την παράσταση το βλέμμα σου ίσως αντιληφθεί τη λάμψη του τότε και θελήσεις να την ανακαλύψεις και πάλι και πολεμήσεις και τα καταφέρεις, αλλά μέχρι εκείνη την στιγμή τα ηχεία του θεάτρου θα σε στολίζουν πλην των άλλων και με μία "έκτακτη" διαφήμιση.
                                               
GOLDEN ANCIENT ALERT :
77 αρχαία αντικείμενα εξαφανίσθηκαν 
ΗΛΙΚΙΑ : Ανυπολόγιστη
ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ: Ελλάδος
ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ : Αρχαία Ολυμπία 
 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 17/2/2012
Όταν εξαφανίστηκαν περικλείονταν από λάμψη και δόξα πολύτιμη. Είναι από διαφορετικές αρχαίες χρονικές περιόδους και φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά.
Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς κατά προτίμηση, ταχυδρομικώς ή και μέσω τηλεομοιοτυπικού μηνύματος με τις αρχές. Γιατί ακόμα και εκεί εσύ θεατή συμμετέχεις - άμεση δημοκρατία-.  Ευχαριστώ!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μμμμμμμμμμμ απο μια αλλη ματια τα 2/3 του προσωπικού ελειπαν!!!!!!!!!!!! Μονο μια απο τις εργσζομενες ηταν στην θεση της;. Η πααθογεεια της ελληνικης διοικησης, Η εκ περιτροπης εργασία !!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

απο 1/12/2010